Odense

Plaatsen > Odense

Odense is de hoofdstad van het eiland Funen een charmante bruisende metropool.

Vernoemd naar Odin, hoofd van de heidense goden, is Odense (uitgesproken als Own-suh) ruim duizend jaar oud. Een aantrekkelijk plaatsje, dat aan de rivier de Odense Å ligt, heeft een boeiende culturele scene en een verrassend energiek nachtleven met de nadruk op livemuziek: het is een van de meest betoverende plekken van Denemarken om een ​​paar dagen door te brengen.

Het stadscentrum

Op Skt. Knuds Plads, net ten zuidwesten van het Rådhus (stadhuis), ligt de crypte van de gotische kathedraal van Odense (dagelijks: april-okt dagelijks 10.00-17.00 uur; nov-maart 10.00-16.00 uur; gratis). Ook bekend als Skt. Knuds Kirke, deze travertijnkerk herbergt de overblijfselen van koning Knud II en zijn broer Benedikt, beiden vermoord in 1086 bij het altaar van het nabijgelegen Skt. Albani Kirke. Mis het schitterende met bladgoud beklede altaarstuk, van de Lübecker meester Claus Berg, binnenin niet.

Op Jernbanegade 13 richt het Fyns Kunstmuseum (Funen Art Gallery; di-zo 10.00-16.00 uur; 60kr; Wmuseum .odense.dk) zich op laat negentiende-eeuwse Deense kunst, waaronder aangrijpende werken van Vilhelm Hammershøi en Skagen-kunstenaar PS Krøyer.

In de Odense Concert Hall heeft de andere beroemde zoon van de stad, Carl Nielsen (een van de belangrijkste negentiende-eeuwse componisten van Europa), ook een meeslepend museum gewijd aan zijn leven, Carl Nielsen Museet (januari – half april tot augustus wo – zo 11.00 uur – 15.00 uur, september tot half april do en vr 15.00 – 19.00 uur, za en zo 11.00 – 15.00 uur; mei – augustus wo–zo 11.00 – 15.00 uur; ).

Net buiten Vestergade, ten westen van het centrum, ligt het Brandts Arts Complex . Het gebied was ooit een grote textielfabriek en is nu op spectaculaire wijze omgebouwd tot een kunstacademie, een bioscoop, een muziekbibliotheek en drie musea (dinsdag, woensdag en vrijdag – zondag 10.00 – 17.00 uur, donderdagmiddag – 21.00 uur; combiticket van 80 kr.; Wbrandts.dk). In de grote hal waar ooit de enorme machinerie was gehuisvest, bevinden zich de Kunsthallen, waar werken worden getoond van het neusje van de zalm van nieuw talent op het gebied van kunst en design, en het Museet for Fotokunst, met wisselende fototentoonstellingen. Op de derde verdieping beschrijft het Danmarks Mediemuseum de ontwikkeling van de boekdrukkunst, boekbinden en illustreren vanaf de middeleeuwen tot de dag van vandaag. Er is nog een vestiging van Brandts aan Jernbanegade 13 (Brandts 13; dezelfde openingstijden) die zich richt op laat negentiende-eeuwse Deense kunst, waaronder aangrijpende werken van Vilhelm Hammershøi en Skagen-kunstenaar PS Krøyer.

Ten zuiden van het centrum, op Sejerskovvej 20, ligt Den Fynske Landsby (Funen Village; maart-juni en half augustus tot eind oktober di-zo 10.00-17.00 uur; juli tot half augustus dagelijks 10.00-18.00 uur; 60kr, juni-aug 85kr), een levend, ademend dorp uit de negentiende eeuw, bestaande uit gebouwen die vanuit heel Funen hierheen zijn gebracht, waaronder een windmolen en een school. In de zomer worden er gratis shows opgevoerd in het openluchttheater. Bussen #110 en #111 rijden vanaf het busstation naar het dorp.

Het is echter oneindig veel beter om naar het museum te lopen. Loop langs de rivier ongeveer 4 km zuidwaarts via het park Munke Mose. Boten varen daar ook elk uur (80 kr retour) via de Odense Zoo naar Den Fynske Landsby. U kunt ook een zeiltocht maken op een van de boten op de Odense Å, die vertrekken vanaf Munke Mose.

Ook de Odense Zoo en het Oceaneum zijn een bezoekje meer dan waard. Het Oceanium is een attractie waarin de natuur van Zuid-Amerika centraal staat (dagelijks vanaf 9.00 uur, sluitingstijd tussen 16.00 en 19.00 uur, afhankelijk van de dag en het seizoen; december sluit om 14.00 uur; maart-oktober open tot 22.00 uur op sommige zaterdagen; 150-190 kr). Bezoekers kunnen rondlopen in een soort regenwoud, tussen watervallen en exotische dieren, zoals zeekoeien en zeeschildpadden. Het grootste exclusief Afrikaanse safaripark van Noord-Europa.

Odense is de geboorteplaats van H. C. Andersen. Nu vindt u de H. C. Andersen sprookjes in de sprookjestuin. Het H.C. Andersen Huis aan de Hans Jensens Stræde in Odense (juni-aug dagelijks 10.00-17.00 uur; september-mei di-zo 10.00-16.00 uur; 95kr), is de (vermoedelijke) plaats waar de beroemde sprookjesschrijver op 2 april 1805 werd geboren. Het H.C. Andersen Huis is op 2 april 1908 als museum in gebruik genomen. U kunt er onder meer de levensloop van Andersen – van een arme schoenmakerszoon tot een internationaal bekend en gevierd auteur uitgebeeld zien. Onder meer is een van de panden ingericht zoals de armoedige geboorteplek van de sprookjesschrijver er moet hebben uitgezien. Het museum heeft bezoek gehad van tal van beroemheden, zoals de Britse staatsman Sir Winston Churchill, de Indiase politicus Mahatma Gandhi en het Japanse keizerlijke paar.
Het bevat een bibliotheek met Andersens werken en audio-opnamen van enkele van zijn bekendste sprookjes, voorgelezen door onder meer Sir Laurence Olivier.
Er zijn ook intrigerende schoolrapporten, manuscripten, papierknipsels en tekeningen van zijn reizen. Het meest opvallende kenmerk, afgezien van het kleine huis zelf, is de reeks muurschilderingen van Niels Larsen Stevns (1930) die verschillende stadia van Andersens leven uitbeelden. Bekijk de veelzeggende citaten over Andersens onconventionele uiterlijk en talent: “Hij is de meest afschuwelijke man die je kunt vinden, maar hij heeft een poëtische kinderlijke geest”, aldus een tijdgenoot.

Iets verderop, op Munkemøllestræde 3–5, ligt het kleine HC Andersens Barndomshjem (kindertehuis; juni–aug dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur; september–mei di–zo van 11.00 tot 16.00 uur; 30 kr).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *