Vejle

Plaatsen > Vejle

Vejle is een gemeente in Denemarken in de gelijknamige provincie Vejle in Midden-Jutland. De oppervlakte bedraagt 143,98 km2. De gemeente telt 56.104 inwoners waarvan 27.445 mannen en 28.659 vrouwen (cijfers 2005).

Bij een ‘vædil’, een laag gelegen, doorwaadbare plek in het riviertje Sønderå, ontstond in de 13e eeuw een kleine nederzetting. Het dorp, later Vejle genoemd, groeide maar langzaam; in 1327 kreeg het pas stadsrechten. Vejle beleefde enkele korte perioden van bloei maar had zo zeer te lijden van het oorlogsgeweld, branden en een pestepidemie dat het nooit een echt belangrijke stad is geworden. Zelfs werd overwogen de stad af te breken en de bevolking naar elders te evacueren toen in de 17e eeuw nog maar enkele tientallen gezinnen het hier uithielden. De scheepvaart, toch al in zijn groei belemmerd door het ontbreken van een goede haven, was nagenoeg lamgelegd. 

In de vorige eeuw volgde een periode van herstel. Er werd een haven aangelegd voor schepen met een grotere diepgang. Met de industrialisering werd een begin gemaakt. Nu is Vejle een vrij grote stad (52.000 inwoners.), maar cultuurhistorisch voor het toerisme nauwelijks aantrekkelijk.

Geografisch is het gebied echter zeer interessant. Vejle ligt in een bijzonder mooie omgeving. De stad ligt grotendeels in een on-Deens uitziende kloof en buitenwijken steken ver boven het centrum uit. Buiten de bebouwde kom, en hier en daar ook tussen de huizen, is veel groen te vinden; Aan weerszijden van de fjord rijzen hoge, beboste heuvels op. Op de zuidelijke oever ligt de 93 m hoge Munkebjerg, een populair plekje waar heel wat Vejlenaren een middagje doorbrengen om er te wandelen in het bos of af te dalen over het slingerende pad dat naar de fjord leidt. Het luxehotel op de berg wordt vaak gebruikt voor congressen en seminars en het heeft een klein golfmuseum.

De oudste delen van de Sct. Nikolai kirke in de binnenstad dateren van omstreeks 1250. Er is echter nadien zo veel en zo vaak afgebroken, bijgebouwd en herbouwd (in 1887 kwam de huidige toren met zijn ranke spits erbij), dat zij nauwelijks nog lijkt op de vroeg gotische kerk van weleer. Interessant zijn een paar rariteiten, zoals een 2500 jaar oud veenlijk (ontdekt in 1835) en 23 in de muur gemetselde schedels van misdadigers.

Het Vejle Kunstmuseum (Flegborg 16; dag. beh. ma. 11-16 u.) bezit een grote collectie grafisch werk en tekeningen die uit particulier bezit afkomstig zijn. In 1899 schonk de Deense staatsraad Christian Eckardt bij testamentaire beschikking zijn verzameling van bijna tweeduizend kunstwerken aan de stad Vejle. De collectie, waaronder 51 etsen van Rembrandt, vormde het begin van het Vejle Museum. In 1973 werd een deel van deze collectie afgezonderd in het Vejle Kunstmuseum, waar ze de kern van de totale verzameling vormt. Er is werk bij uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland. Daaraan is later uit eigen middelen verworven kunst toegevoegd, ook weer veel grafisch werk en tekeningen en verder Deense schilderijen en beeldhouwwerk uit recente stromingen. Meer informatie: Vejle Kunstmuseum, Flegborg 16, DK-7100 Vejle, tel. +45 75723199.

Het Vejle Kulturhistorisk Museum (Flegborg 18; zelfde openingstijden) laat iets zien van de groei van Vejle en de ontwikkeling van de industrie (er worden in Vejle onder meer vleesconserven, kauwgom, ijzerwaren en kleine schepen geproduceerd). Er is een kleine oudheidkundige collectie en er wordt zilverwerk tentoongesteld. De afdeling stadsgeschiedenis heeft een dependance in Den Smidtske Gård (Søndergade 14), waarin ook het turistkontor gevestigd is.

Vejle is een ideale uitvalsbasis voor bezoekjes aan en het beroemde Legoland. Speciaal aanbevolen voor liefhebbers van de hengelsport. Er zijn goede mogelijkheden om te vissen aan de kust, aan de Vejle Fjord, en in de rivieren en Put & Take-vismeren van de streek.

Er bevinden zich verschillende goede golfterreinen in de streek, onder meer de golfbaan van Vejle Golf Club, die in het mooie bos Munkebjergskove ligt.
Vejle Fjord is erg geschikt voor alle vormen van waterrecreatie, bijvoorbeeld zeilsport en windsurfing.

Langs de wandel- en fietspaden van de streek wachten u vele heerlijke natuurbelevenissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *