Giro dítalia

Thema’s > Giro d’italia

De eerste drie etappes van de Italiaanse wielerrace Giro d’Italia vonden van 5–7 mei 2012 plaats in en rond de Deense steden Herning en Horsens in het midden van Jutland.

Toeristen en amateurfietsers konden delen van de Deense Giro-etappes ook zelf uittesten. De Denen hebben een vermaarde fietscultuur en een naam hoog te houden als fietsland voor zowel vakantiegangers als professionals. Zo was hoofdstad Kopenhagen in september 2011 gaststad van het WK Wielrennen. Een derde van de Nederlanders maakt een fietstocht tijdens hun verblijf in het Deense eilandenrijk. Fietsliefhebbers – zowel ervaren als amateurs – kunnen delen van de eerste en tweede etappe in het gebied rond Herning en Horsens zelf uittesten. De regio heeft drie routes uitgestippeld: speciaal voor families is er een eenvoudige route van 8,3 km en voor volwassenen een route van 63 km. Ervaren fietsers komen aan hun trekken met een zwaardere route die 119 km telt.

Noordelijkste start Giro d’Italia ooit
De eerste drie etappes van de Giro d’Italia vonden plaats op 5, 6 en 7 mei 2012 in de steden Herning en Horsens in de regio Jutland op het vaste land van Denemarken. De tijdrit op 5 mei was een 10 km tellend stadscircuit in Herning. Op 6 mei vond de tweede etappe van 200 km plaats die zowel startte als eindigde in Herning. Op dag drie van de Giro, 7 mei 2012, startten en eindigden de teams de 180 km tellende etappe in Horsens. Het afwisselende landschap van Midden-Jutland leent zich goed voor ’s werelds zwaarste wielerronde: stukken langs de vlakke westkust en beklimmingen van de hoogste punten van Denemarken, de Ejer Bavnehøj en de Yding Skovhøj.

Girosteden Herning en Horsens
Herning en Horsens liggen 70 kilometer van elkaar en 750 km van Utrecht. De regio ligt nabij het Merenhoogland van Denemarken, vlakbij de stranden in het westen en oosten van Jutland en LEGOLAND in het plaatsje Billund. Horsens ligt aan het Horsensfjord aan de oostkust van Jutland. De stad organiseert concerten met wereldsterren en het jaarlijkse Europese Middeleeuwen Festival in het laatste weekend van augustus. Herning, in het midden van Jutland, is de textielhoofdstad van Denemarken. Het Heart – Herning Museum of Contemporary Art biedt een collectie Deense en internationale kunst en maakt de stad tot een kunstmekka.

Fietsland Denemarken
Denemarken is vanwege haar heuvelachtige landschap een toegankelijk fietsland voor gezinnen, actieve stellen, wielrenners en vijftigplussers. Ook mountainbikers komen aan hun trekken, bijvoorbeeld bij de kliffen van het eiland Møn of in de bossen van Hareskoven op 17 km van Kopenhagen. Denemarken telt ruim 12.000 km bewegwijzerde fietsroutes en 11 Nationale Fietsroutes in een gevarieerd landschap: van heuvels tot bossen en van kustlijn tot kronkelwegen door Deense dorpjes. De North Sea Cycle Route en de Oostzeeroute lopen door Denemarken.

Deensfietscultuur en Deens design
De Denen houden net als de Nederlanders veel van fietsen en hebben een gezonde levensstijl waarin veel buiten zijn centraal staat. Zo heeft Denemarken meer fietsen dan inwoners, negen van de tien Denen bezit minstens één fiets. 36% van de volwassenen fiets naar z’n werk en 45% van de kinderen fietst naar school. In Denemarken neem je in het openbaar vervoer eenvoudig de fiets mee. Het vermaarde Deense gevoel voor design is ook terug te zien in fietsproducten als fietshelmen van Cyclehjelm.com of fietsen van Biomega en Velorbis.

Kopenhagen: wereldwijde fietshoofdstad
Kopenhagen is als eerste stad ter wereld door de UCI (U nion Cycliste Internationale) verkozen tot ‘Bike City’ vanwege de inzet voor fietsers en het fietsen. Kopenhagen heeft speciale fietspaden over een lengte van bijna 400 km. Dagelijks gebruikt 35% van alle inwoners de fiets. Kopenhagen wil in het jaar 2025 Fietshoofdstad van de wereld worden met een aandeel van 50% voor de fiets in het stadsverkeer.

Bron: Persbericht VisitDenmark

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *