Milieuzones Denemarken

Dieselvoertuigen van meer dan 3500 kg of met meer dan 8 zitplaatsen, moeten in de Deense milieuzones voorzien zijn van een milieuvignet (miljømærke, ecolabel).

De maatregel geldt ook voor (diesel) campers en personenauto’s, maar alleen als deze meer dan 8 zitplaatsen hebben, ongeacht het gewicht van het voertuig.

Sinds 1 januari 2007 is de “Wet op Milieuzones in Denemarken” van kracht. De wet geeft de vijf meest verkeersbelaste gemeenten in Denemarken (Kopenhagen, Frederiksberg, Aarhus, Aalborg en Odense) de mogelijkheid om milieuzones in te voeren.
De gemeenten Kopenhagen en Frederiksberg hebben vanaf 1 september 2008 de milieuzone geïntroduceerd. Dit betekent dat vanaf deze datum er een deeltjesfilter moet zijn op alle Euro 2-voertuigen en oudere en vanaf 1 juli 2010 moet er een deeltjesfilter zijn op alle Euro 3 voertuigen en oudere.

ER ZIJN 3 SOORTEN MILIEUZONES

  • Het groene merk wordt gegeven aan voertuigen met een lage emissie van deeltjes – dwz. voertuigen met principieel goedgekeurd deeltjesfilter, Euro 4 of beter.
  • Het witgroene merk geldt voor voertuigen met Euro 3 motoren tot 2010.
    De rode markering laat zien dat het voertuig een dispensatie heeft om in het milieuzone zonder deeltjesfilter te rijden. Deze dispensatie moet worden aangevraagd bij de Deense Milieubescherming.
  • Buitenlandse voertuigen moeten ook een merk hebben in de voorruit en moeten voldoen aan de eis voor deeltjesfilters op gelijke voet met Deense transporteurs.

De Deense milieuzones zijn sinds 01-11-2011 ook voor buitenlandse auto’s verplicht. De enige uitzondering zijn voertuigen die in het buitenland zijn geregistreerd, en meer dan 30 jaar oud zijn. Zij zijn vrijgesteld van de milieueisen.

Milieuzones zijn er inmiddels onder andere in Kopenhagen, Frederiksberg, Aarhus, Odense en Aalborg.

Informatie en bestellen (in Deens, Noors, Zweeds, Engels, Duits en Frans): ecosticker.applusbilsyn.dk. Bestel tijdig.

Informatie (onder meer in het Nederlands): urbanaccessregulations.eu.