Tivoli

Thema’s > Tivoli

Het Kopenhaagse Tivoli is de grootste publiekstrekker van het land. 

Georg Carstensen overtuigde Deense koning Christian VIII met een ijzersterk argument om een groot pretpark te bouwen aan de rand van Kopenhagen: ,,Als het volk zich vermaakt, vergeet het de politieke spelletjes”, zei hij en daarmee wist hij in 1843 de koning te vermurwen. Hij mocht vijf jaar lang aan de rand van Kopenhagen een pretpark exploiteren.

Tivoli werd een groot succes. In mei 1843 was begonnen met de bouw van de concertzaal, de koffiehuizen en rooksalons, het restaurant, de carrousel en roetsjbaan, de theaterzaal, de kegelbaan en het overige amusement. Op 15 augustus ging het park open en toen het seizoen op 11 oktober werd afgesloten waren er 174.609 bezoekers geweest.

Tivoli ligt nog steeds op dezelfde plek. Maar de omgeving is totaal veranderd. Toen Kopenhagen in 1856 zijn fortificaties opgaf, groeide de stad snel en veranderde het attractiepark van een ontspanningscentrum op het platteland in een groene oase in het hart van de stad. In welke andere hoofdstad in Europa vind je een zo centraal gelegen pretpark van 80 hectare?

Het park is, precies zoals in 1843, een merkwaardige mix van kermisattracties, cultuur en natuur. En juist daardoor vinden de Denen in Tivoli hun behoefte aan saamhorigheid en knusheid. Die sfeer van gezelligheid dankt het park niet alleen aan de 100.000 bloemen die langs de brede paden staan en aan de 864 bomen, waaronder een aantal beschermde, bijna 200 jaar oude meidoorns, die het pretpark het karakter geven van een openbare tuin. Maar ook de oude architectuur van sommige gebouwen – zoals het pantomimetheater uit 1874 en de Chinese pagode uit 1900 – en van enkele attracties (vermaard is de achtbaan uit 1914, waarop een ‘remmer’ meerijdt die handmatig de snelheid van de karretjes regelt). En door de ruim 115.000 gekleurde lichtjes die het park ’s avonds een feeëriek uiterlijk geven.

Monsunen
Een geweldige attractie is de Monsunen (’de Moesson’), een attractie waarvan geen tweede bestaat. Per keer kunnen veertig mensen mee op een spectaculair luchtreisje door het park, waarbij ze krachten van ongeveer 4 G zullen ondergaan en kunnen ervaren wat gewichtloosheid is. Tijdens het reisje doet de ’Moesson’ zijn naam eer aan en zorgt voor veel water en wind. De nieuwe attractie is gebouwd in oosterse stijl, met twee minaretten van 22 meter hoogte en grote spiegelbassins waarin zich water bevindt. 

De ‘gouden toren’
De ‘gouden toren” is, met zijn vergulde toren van ruim 60 meter hoog, als herkenningsteken voor Tivoli gebouwd. Daarnaast kunt u in een speciale gondel een ‘gecontroleerde vrije val’ maken uit de ruim 60 meter hoge toren. De gondels worden in een normaal tempo omhoog gebracht, maar gaan in razende vaart terug naar beneden. Pas vlak boven de grond remmen ze sterk af, waarna ze met de vastgesnoerde passagiers veilig landen. Het is ook mogelijk de attractie op een wat rustiger manier te beleven. Elke dinsdag van 12:30-13:00 uur gaan de vier gondels in een heel rustig tempo omlaag, zodat de passagiers volop kunnen genieten van het uitzicht over de stad.

Nieuwe grote kinderattractie in Tivoli: Rasmus Klump
Het gezinsattractiepark Tivoli in hartje Kopenhagen heeft er sinds 2010 een grote attractie voor kinderen bij. Het is een afdeling die gewijd is aan figuren uit een Deens stripverhaal, dat onder de titel Rasmus Klump ook als televisieserie zeer bekend is geworden. Het gaat over een beertje (Pol), dat met zijn vrienden Pel (pelikaan) en Pingo (pinguïn) spannende avonturen beleeft op zijn boot de Mary. De verhalen zijn in twintig landen ook in boekvorm verschenen.
Op een terrein van 1.300 m² bij het meertje in het park komen kinderen alle figuren en attributen tegen die door de strip en de tv-series internationaal bekend zijn geworden. Het grote speelterrein met zijn vele extra attracties is gratis toegankelijk voor bezoekers van Tivoli. Volgens Tivoli heeft het nieuwe speelterrein een omvang en een kwaliteitsniveau dat uniek is voor Denemarken.

De entree van Tivoli kost voor kinderen tot 11 jaar 35 DKK (€ 4.70). Kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen betalen 75DKK (ongeveer € 10).
Meer info: Tivoli, Vesterbrogade 3, DK-1630 Kopenhagen V., tel. +45 3315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *