Mors

Mors is een eiland in Noord-Denemarken. Het is het grootste Limfjord-eiland en beslaat 367 vierkante kilometer aan afwisselende landschappen.

Mors, een echte parel in het hart van de Limfjord. Met zijn schilderachtige schoonheid en unieke cultuur heeft Mors veel te bieden. Mors staat bekend om zijn eeuwenoude molerkliffen in het noorden, zijn prachtige schelpdieren en om Jesperhus, een populair Deens bloemenpark en kinderpretpark. Op het eiland vindt u talloze galerieën en ambachtelijke werkplaatsen, prachtige wandel- en fietsroutes en spannende attracties. Of u nu een natuurliefhebber bent, een cultuurliefhebber of gewoon op zoek bent naar rust, het eiland Mors is de plek voor u.

Het eiland Mors heeft prachtige zandstranden. Het beste strand is Sillerslev Beach , waar het water ondiep en kristalhelder is. Het heeft ook een beachvolleybalveld en uitstekende omstandigheden om te surfen.

De mooiste plek in Mors is misschien wel de haven van Ejerslev. Het is een visplek uit 1911 waar de lokale bevolking op haring, paling en kreeft gaat vissen. Maar meer dan dat, het heeft kliffen, een lagune en een steengroeve die lagen aarde laat zien. Zorg ervoor dat je hier een paar uur doorbrengt en rond de lagune loopt.

Hanklit is een 61 meter hoge klif met een laag vulkanische as die een verhaal vertelt van meer dan 55 miljoen jaar geleden. Fossielen van oeroude dieren en planten worden hier nog steeds gevonden. En u kunt een aantal geweldige voorbeelden zien in het nabijgelegen Moler Museum, dat een indrukwekkende collectie fossielen heeft. Dit is een paradijs voor fossielenzoekers. En er is makkelijk parkeren aan het einde van Hanklitvej.

Salgjerhøj is een grafheuvel uit de bronstijd, bijna 4000 jaar oud. Met 89 meter is het het hoogste punt in Mors. Op een heldere dag kun je uitkijken over Thisted Bredning, een groot deel van North Thy National Park, het noorden van Mors, Livø Bredning en Fur Island. Als je goed kijkt, kun je ook 22 van de 34 kerken op het eiland zien! Bij Salgjerhøj kun je korte of lange wandelingen maken.

Feggeklit is een 25 meter hoge heuvel van moclay, oorspronkelijk omgeven door zee. Moclay is een zeldzaam sediment dat meer dan 54 miljoen jaar geleden werd gevormd door kleine algen, diatomeeën genaamd. Het is een momentopname uit het vroege Eoceen, vlak nadat de dinosauriërs verdwenen. De westkant van de klif Feggeklit is bedekt met gras en zichtbare aardverschuivingen, terwijl de oostkant richting de zee steile kliffen heeft van blootgestelde moclay. Zorg ervoor dat u beide kanten bezoekt.

Hamlet’s Grave Aan de zijkant van Feggeklit is een trap die naar de top van de klif leidt. Halverwege vindt u op Hamlet’s Grave. IShakespeare werd voor zijn Hamlet geïnspireerd door dit verhaal: Het verhaal gaat dat Hamlet de moord op zijn vader op Feggeklit wreekte door zijn verraderlijke oom, koning Fegge, te vermoorden, die daar de macht had gegrepen. Na zijn wraak begroef Hamlet koning Fegge op de Feggeklit-heuvel, waar zijn graf nog steeds staat, gemarkeerd door een inscriptie in de rots.

Het klooster van Dueholm is een historisch juweeltje in Denemarken en dateert uit de 14e eeuw. Je loopt door oude monnikencellen en ziet eeuwenoude religieuze artefacten. Dit is een glimp van de geschiedenis die je laat zien hoe het leven er hier 700 jaar geleden uitzag.

Fossielen- en Molermuseum Het museum toont een indrukwekkende verzameling fossielen en vertelt het verhaal over de vorming van mo-clay en het gebruik ervan in de moderne tijd. Dit is ook het gebied waar de meeste en de beste fossielen zijn gevonden – de schildpad “Luffe”, en enorme ikaitkristallen om er maar een paar te noemen. De moler ontstond ongeveer 55 miljoen jaar geleden op de bodem van een grote oceaan, die het gebied bedekte waar Mors en Fur zich nu bevinden. De moler bestaat uit een mengsel van fijne klei en onbegrijpelijke hoeveelheden microscopisch kleine diatomeeënaarde, die leefden, stierven en zonken naar de bodem van de moleroceaan. Er is ook een ruimte met microscopen waar je de moler zelf kunt onderzoeken. Met een kleine houweel of hamer en een steen kruislings splijten. De binnenkant kan de contouren van een vogel, een vis of misschien een schildpad onthullen. Gecombineerd met de prachtige landschappen is een fossielenjacht een unieke ervaring. In de prachtige omgeving vindt u een natuurpad, dat door een van de molergraven en langs opgegraven huizen uit de Vikingtijd en de middeleeuwen leidt. Het Fossielen- en Molenmuseum is een onderdeel van Museum Mors. Wanneer u de entreeprijs heeft betaald kunt u gratis een bezoek brengen aan: Dansk Støberimuseum, Dueholm Kloster en Skarregaard.

Je hebt een auto nodig om je te verplaatsen op Mors. Het is niet mogelijk om het openbaar vervoer te nemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *