Ribe

Plaatsen > Ribe

Ribe ligt in het zuidwesten van Jutland.  Ribe is de oudste stad van Scandinavië waar u kromme, geplaveide straten vindt evenals 16e eeuwse vakwerkhuizen. U krijgt het gevoel in een openluchtmuseum te lopen. Als gevolg van de voortdurende oorlogen met Zweden werd Ribe nooit een belangrijk middeleeuws handelscentrum, maar werd juist daardoor gespaard van modernisering. Onlangs is een aantal zilveren munten aangetroffen die gedateerd werden op AD 700, hierdoor wordt aangenomen dat Ribe ooit een marktstad was. De kathedraal is de blikvanger van de stad en door de toren uit de 14de eeuw te beklimmen heeft u een spectaculair uitzicht over het omliggende platteland.

Vikingmarkten
Elk jaar in het eerste weekeinde van mei wordt in Ribe een grote Vikingmarkt gehouden; de meest uitgebreide van Scandinavië. Dat de markt hier plaatsvindt is geen toeval, want Ribe was in de tijd van de Vikingen (rond 1300 jaar geleden) hun belangrijkste centrum.

De markt wordt altijd in het Ribe VikingeCenter gehouden, even buiten het stadje. Vechten, houtsnijden, boogschieten, broodjes bakken: ze geven je hier graag een cursus Viking zijn! Er kunnen onder meer originele handgemaakte artikelen worden gekocht en bijzondere demonstraties worden bijgewoond. In het centrum kunnen replica’s worden bekeken uit de Vikingtijd, die hier zijn vervaardigd.

Meer informatie: Ribe VikingeCenter, Lustrupholm, Lustrupvej 4, DK-6770 Ribe, tel. +45 7541 1611.

Met de ferry kunt u naar de nabijgelegen haven van Esbjerg. Het vliegveld van Billund is een uurtje verderop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *