Tønder

Plaatsen > Tønder

Tønder is een mooi historisch plaatsje, in Zuid-Jutland, vlakbij de Duitse grens.

In 1130 wordt de plaats genoemd als “een goede haven”. Op dat moment had Tønder toegang tot de Noordzee, dankzij een rivier met een voldoende diepgang. Graaf John de Oude had een eeuw later dijken gebouwd om de stad te beschermen tegen overstromingen, maar deze bleken een nadeel voor de scheepvaart. Tønder handelde met Nederland en Noord-Duitse havens, met name in vee. In de vroege 17de eeuw begon de bevolking van Tønder en omgeving veters te maken, een gewild product. Na 1813 daalde de intresse in veters, maar de handel in runderen bleef een belangrijke rol spelen in de stedelijke economie. Toen in 1920 de nieuwe grenzen werden bepaald verloor Tønder haar uitgebreide achterland in het zuiden.

De stad is een bezoek waard vanwege enkele mooie oude huizen die dateren uit de economische bloeiperiode van Tønder. 

Tonder heeft een lange traditie op het gebied van kerstmarkten. De tijd lijkt er te hebben stilgestaan als de ouderwetse houten kerstkraampjes er zich aaneenrijden op het oude marktplein. Tønder heeft het enige kerstpostkantoor van Denemarken, dat alle kerstpost van een speciaal stempel voorziet.

Maar Tønder  staat ook bekend om het Tønder Festival, een festival dat plaats vindt aan het eind van augustus. Het Tønder  Festival is een van Noord-Europa’s grootste volksfeesten.

Het stadje Tønder heeft een heel bijzonder museum. Het is het Zeppelinmuseum, gewijd aan de luchtschepen die ooit populair waren, daarna uit de gratie raakten, maar nu klaar lijken voor een nieuwe bloeiperiode. Tønder was in de Eerste Wereldoorlog, toen het zuiden van Jutland nog ten dele Duits was, een Duitse Zeppelinbasis, van waaruit vluchten naar het vijandelijke Engeland werden gemaakt. Vlakbij het stadje was een reusachtige hangar gebouwd waarin vier van de door de Duitse graaf Von Zeppelin ontworpen aluminium luchtschepen konden worden gestald. De basis werd in 1918 gebombardeerd door Engelse oorlogsschepen en vervolgens geheel opgegeven na de grensherziening tussen Denemarken en Duitsland in 1920, toen de Deense grens een flink stuk zuidelijker kwam te liggen. De hangar werd overgenomen door het Deense leger en deed de laatste tijd dienst als garage.
Een aantal bewoners van de streek rondom Tønder nam enige tijd geleden het initiatief om de oude hangar te veranderen in een museum, gewijd aan de luchtschepen. In het museum zijn onder meer delen van een oude Zeppelin te bewonderen, alsmede talloze foto’s van luchtschepen en aanverwante zaken. Ook zijn er onderdelen van het oorspronkelijke interieur van de Zeppelinbasis te zien.
Het museum is gevestigd aan de Gasværksvej in Tønder. Het is elke zaterdag en zondag geopend. Meer informatie: Zeppelinmuseet, tel. +45 74727254 of Tønder Turistbureau, tel. +45.74721220, fax +45.74720900.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *