Ongeveer een derde van alle Deense 15-jarigen brengt een jaar door op een efterskole, een soort internaat waar de focus meer ligt op persoonlijke groei. Waar komt dit concept vandaan en hoe werkt het?
Veel Deense jongeren gaan naar efterskoler, onafhankelijke kostscholen waar tieners een jaar of langer kunnen doorbrengen voordat ze naar het gymnasium (middelbare school), beroepsopleiding of werk gaan.
Vaak specialiseren scholen zich in een bepaald vak, bijvoorbeeld sport, muziek of taal.
De leeftijd van leerlingen op de afterskole is doorgaans 16 jaar. Dit betekent dat ze na de 9e klas naar school gaan, maar ze kunnen ook al vanaf 14 jaar naar school (na de 7e klas).
Ook studenten uit het buitenland kunnen een jaar lang naar een efterskole en Deense gezinnen die in het buitenland wonen, sturen hun kinderen vaak hierheen om de taal onder de knie te krijgen en de Deense cultuur te ervaren.
Het is de tijd dat tieners de banden met hun ouders verbreken en kennismaken met het leven in groepsverband, zonder veel beperkingen, vaak op het platteland.
De scholen hebben de het doel om de kinderen een jaar lang te laten ontdekken wie ze zijn, hoe ze moeten leven en hoe de gemeenschap functioneert. Elke efterskole stelt haar eigen curriculum op, dat doorgaans kernvakken als wiskunde, Deens en Engels omvat. Sommige scholen bieden daarnaast ook ruimte voor muziek, sport of drama. Maar er zijn geen cijfers.
Uit onderzoek is gebleken dat tieners die de efterskole afronden , “meer kans hebben om aan de middelbare school te beginnen en deze ook daadwerkelijk af te maken”, aldus Ulla Hojmark, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Aalborg.
Op Ollerup bereiden de meeste leerlingen zich voor om in het najaar weer naar het reguliere schoolsysteem te gaan.
Hoewel het concept enorm populair is in Denemarken, is het nog niet succesvol geëxporteerd.
Ierland kent een ‘overgangsjaar’, waarin leerlingen van ongeveer dezelfde leeftijd een jaar lang van alles kunnen leren, van kunst tot auto-onderhoud, talen tot psychologie, of zelfs werkervaring kunnen opdoen.
Hollywoodsterren Cillian Murphy en Paul Mescal zeggen allebei dat dit jaar hen heeft geïnspireerd tot acteren.
Er is in het buitenland maar één efterskole geopend, namelijk in Zuid-Korea. Deze is echter later weer gesloten vanwege een gebrek aan financiële middelen.