Het sleutelgatzegel in Deense supermarkten

Een ander land ontdekken betekent altijd ontdekken wat er op het bord van de mensen in de vakantiebestemming terechtkomt, terwijl je je vertrouwde merken misschien missen moet. Winkelen in een Deense supermarkt kan zo een klein avontuur zijn. De kinderen brengen hun tijd door bij de schappen, waarvan sommige meters lang zijn, waar ze papieren zakken met snoep kunnen vullen (de keuze is gigantisch). Ondertussen puzzelen de volwassenen over het verschil tussen skummetmælk en minimælk (0,5 en 0,1 procent vet) op het melkschap. Eigenlijk zijn ze op zoek naar volle melk, oftewel sødmælk.

Terwijl de familie twee pakken vleeswaren van gevogelte in de winkelwagen legt, valt hun oog op dit ronde logo: een wit sleutelgat op een groene achtergrond. Hetzelfde symbool staat ook op de verpakking van roggebrood en gepureerde tomaten. Maar wat betekent het?

Een zegel voor gezond eten

Het zogenaamde sleutelgatsymbool (nøglehullet) is een officieel symbool van de Voedselautoriteit. Het is bedoeld om de gezondere producten binnen een voedselgroep te identificeren, d.w.z. die voedingsmiddelen die vanuit voedingsperspectief een beter gehalte aan voedingsstoffen hebben. Het belangrijkste is het gehalte aan suiker, vet, zout en goede vezels. De Deense Voedselautoriteit schrijft op haar website dat het sleutelgatsymbool het makkelijker maakt om “gezondere keuzes te maken en zich aan de officiële voedingsrichtlijnen te houden”.

Een voorbeeld uit de koelafdeling: vleeswaren van vleesworst zijn hier verkrijgbaar in twee varianten. De ene is de klassieke versie, de andere is een “lichte” vleesworst. Deze laatste heeft het sleutelgatsymbool omdat deze slechts 9 gram vet bevat in plaats van 19 gram (wat ook duidelijk merkbaar is in de calorieën).

Een voorbeeld: vleeswaren met en zonder sleutelgat

Voedingsmiddelen die het sleutelgatzegel kunnen dragen zijn onderverdeeld in de volgende productgroepen:

 • Dressings en sauzen
 • vis en zeevruchten
 • Kant-en-klaar maaltijden
 • Pap, brood en pasta
 • Groenten, fruit, bessen en noten
 • Vlees en vleesproducten
 • vetten en oliën
 • Meel, griesmeel en rijst
 • Melk en gefermenteerde producten
 • kaas en kaas
 • Plantaardige producten

Het sleutelgatzegel – een Zweeds idee

Het sleutelgatzegel is een vrijwillig label en is voor fabrikanten gratis. Het is bedoeld om voedselproducenten aan te moedigen hun producten te ontwikkelen met een lager vetgehalte, minder zout en suiker en een hoger vezelgehalte, volle granen, groenten en fruit.

Het zegel is trouwens een Zweedse uitvinding. Sinds 1989 wordt gezond voedsel op deze manier geëtiketteerd. Het zegel werd in 2009 in Denemarken geïntroduceerd. Uit een onderzoek uit 2021 van de Universiteit van Aarhus blijkt dat vrijwel alle Denen bekend zijn met het zegel en iets meer dan de helft van de Denen bewust kiest voor producten met het groene sleutelgat