Huisdieren mee naar Denemarken

Thema’s > Huisdieren mee naar Denemarken

Honden en katten zijn over het algemeen van harte welkom in Denemarken. De wetten voor vervoer van honden zijn voor de EU landen met ingang van 3 juli 2004 gelijkgesteld. Daarom heeft iedere hond die de grens over gaat vanaf die datum een Europees paspoort nodig en is identificatie door middel van een chip of tatoeage verplicht. Daarnaast moet je hond in ieder geval maximaal 12 maanden geleden tegen rabiës zijn ingeënt. Dat geldt dus ook voor Denemarken.

Elke hond en kat die Denemarken binnen wil, moet ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Het huisdier moet minimaal drie weken van tevoren ingeënt zijn, de geldigheidsduur is afhankelijk van de richtlijnen van de fabrikant van het vaccin. Overigens adviseren we je om de rabiësinenting minimaal 30 dagen voor vertrek te laten doen, maar dit is tegenwoordig geen vereiste meer. Als je hond voor de eerste keer wordt ingeent tegen rabies moet dit minimaal 21 dagen voor grensovergang worden gedaan. Verder moet je je uiteraard houden aan het vaccinatieschema.

Pitbullterriërs of Tosa Inu’s mogen niet mee naar Denemarken.

Op de Faroër eilanden is de invoer van alle dieren verboden. Als je naar Groenland wilt moet je van te voren een invoervergunning aanvragen bij de autoriteiten. Op de eilanden Christiansø (bij Bornholm) en Livø (in Noord-Jutland) zijn honden niet toegestaan!!

Jonge pups hoeven niet gevaccineerd te worden tegen Rabiës, maar

  • moeten vergezeld worden door de moeder, van wie het nog afhankelijk is, of
  • er moet een verklaring afgegeven worden, dat de pup tot aan de reis is opgegroeid op de geboorteplek en niet in contact is geweest met dieren die mogelijk besmet waren met Rabiës

Op de meeste Deense campings worden honden toegelaten. Huur je een vakantiehuis, dan is de hond welkom, indien dat staat vermeld in de catalogus van het verhuurbedrijf. Als er “Hunde tilladt” staat, mag je de hond meenemen, bij “hunde forbudt” niet. In veel gevallen is het gelukkig “Hunde tilladt”.

Ook in veel Deense attractieparken mogen honden mee. In Legoland is dat bijvoorbeeld het geval. Wel moeten honden aan de lijn worden gehouden om medebezoekers geen overlast te bezorgen.

Voor vragen over de invoer van huisdieren kun je terecht bij:

Veterinærdirektoratet
Mørkhøjbygade 19
DK-2860 Søborg
Tel: (+45) 33 95 60 00
Fax: (+45) 33 95 60 01
Internet: www.fvst.dk

6 gedachten over “Huisdieren mee naar Denemarken

  1. Daphne Aerts

    Beste

    Zijn er bij uw weten richtlijnen voor konijnen? We krijgen geen antwoord op onze mail aan de ambassade.
    Onze twee konijnen reizen mee in onze camper. Ze gaan niet verder dan een rondje rond de camper aan de leiband en ze zijn gevaccineerd.

    Alvast bedankt
    Daphne

  2. Dick van Marle

    Ik zie in het artikel dat Rabiesinenting maximaal 12 maanden mag. Onze hond heeft een inentering van 3 jaar tot juni 2020. Dat is dus meer dan 12 maanden. Mag het dan??

    1. Redactie Bericht auteur

      Hoi Dick, Leuk dat je even een berichtje achterlaat. Het gaat in Denemarken om de Europese regels. Je kunt even kijken op de website van de Deense Veterinary and Food Administration (DVFA), onderdeel van het ministerie voor leefomgeving en voedsel. Die hebben een paar vragen (in het Engels) die je kunt invullen, waardoor het nog duidelijker wordt voor jouw specifieke situatie.
      Hun linkje is: https://www.foedevarestyrelsen.dk/english/Self-Service/Guides/Pages/How-to-travel-with-your-dog.aspx

  3. Maarten

    Wij zijn het niet eens met de titel van dit artikel want na een week Denemarken met de hond zijn we erachter gekomen dat honden werkelijk nergens mee naar binnen mogen. Niet in winkels, niet in restaurants, niet in lunchcare’s, etc etc (zelfs als deze bijna helemaal leeg zijn). Zelfs in een aantal parken zijn ze niet toegestaan of mogen ze ook niet los.

    1. Redactie Bericht auteur

      Beste Maarten,

      In dit artikel bespreken we de voorwaarden waaronder Huisdieren mee mogen naar Denemarken. Onze ervaring is dat Denen over het algemeen relaxed om gaan met loslopende honden. Wil je zeker weten dat dat het mag, dan kun je naar een officieel losloopgebied gaan. Die zijn er in het hele land.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *