Algemene informatie Deense keuken

Recepten > Algemene informatie Deense keuken

Op deze pagina gaan we wat dieper in op het typisch Deense eten. Daarnaast ket ook Denemarken natuurlijk prima restaurants waar de internationale keuken wordt geserveerd.

Als landbouw- en vissersnatie kent Denemarken een bijbehorende gevarieerde keuken. Op de menukaart van een Deens restaurant zal u vooral vis, vlees en aardappelen tegen komen. De basis van de Deense keuken was het zogeheten voorradensysteem, waarbij vis en vlees werden gezout en gerookt en groenten en brood werden gedroogd.

Een snackbar kennen de Denen niet, wel de pølsemand. Hier kun je rode en bruine worstjes kopen. In ieder dorp is er wel één.

De Denen kennen een belasting op verzadigde vetten. Volgens de wet die in 2011 werd ingevoerd wordt op elke kilo verzadigd vet 16 kroon (2,15 euro) geheven. De regering heeft de belasting ingevoerd om het groeiende probleem van overgewicht tegen te gaan. Hierdoor zijn pizza’s, boter en volle melk duurder geworden. Dat betekent dat een pakje boter bijvoorbeeld 2,2 kroon (30 eurocent) duurder is.

Enkele typisch Deense gerechten zijn flæskesteg (varkensvlees met zwoerd), gravad laks (gerookte zalm) en smørrebrød (belegde sneetjes roggebrood). Gerookte paling is één van de Deense delicatessen. De paling wordt ook verwerkt in gerechten zoals de paling-eitaart en gerookte paling in biersaus. Een ander beroemd Deens gerecht is het smörrebröd. Dit is een speciale sandwich met worst, kaas of vis. Er zijn veel eetgelegenheden te vinden die geheel gespecialiseerd zijn in smörrebröd en daar een grote keuze in te bieden hebben.

Naast deze gerechten zijn er ook Deense dranken te verkrijgen. Voorbeelden hiervan zijn Carlsberg Bier, Tuborg en Akvavit (soort jenever). Denemarken kent een eigen biercultuur. Al rond het jaar 1000 brouwden de Vikingen hier bier. Het Deense bier wordt gemaakt van gerst, hop en maïszetmeel, wat leidt tot een licht en wijnachtig bier.

De meeste Denen zijn gek op eten. Als er een speciale feestdag aankomt of er wordt visite verwacht, duiken de Denen dagen tevoren al de keuken in om koekjes en cake voor de koffietafel te bakken. Elke gelegenheid vereist een speciaal gerecht. Vooral de maaltijden op en rond kerstmis gaan met veel tradities gepaard. Het avondeten is altijd een belangrijke sociale gebeurtenis voor het gezin. Met z’n allen aan tafel wordt er over van alles en nog wat gekletst of gediscussieerd. Op die manier kan de maaltijd wel een uur of twee duren.

Het ontbijt in Denemarken (morgenmad) verschilt niet veel van dat in Nederland. Tussen de middag (frokost) wordt er smørrebrød gegeten, een dun sneetje brood met daarop een groot slablad en daarop weer zalm of garnalen, paté of rosbief of nog iets anders. Daaroverheen uien, remoulade , room of rode bessen. Het recept wordt slechts beperkt door de creativiteit van de kok.
’s avonds is de avondmaaltijd (middag). In de Deense keuken speelt vlees een belangrijke rol. Waar het tot voor kort altijd varkensvlees was komt nu steeds meer lamsvlees in de belangstelling. Bij het eten hoort altijd een bruine saus die in grote hoeveelheden over het eten gegooid wordt.
Altijd en overal is natuurlijk vis. In kleine havenstadjes kunt u zo rechtstreeks vanaf de boot uw vis kopen.

Uit eten gaan in Denemarken is niet bepaald goedkoop. Het eten gaat vaak nog wel, maar door de hoge belasting op alcohol kan de rekening hoog oplopen. Een goedkoop maal kunt u krijgen in de keukens van de warenhuizen. Vooral de dagschotel (dagens ret) is vaak zeer gunstig geprijsd. Zekerheid over de rekening krijgt u met het Dan menu; een driegangen menu inclusief drank.

Veel plezier op uw culinaire ontdekkingsreis met onze verzameling Deense Recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *