Goede manieren in de Deense Cultuur

Denen houden niet zo van formaliteiten, maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om een ​​goede indruk te maken als gast.

Een bekende generalisatie over Denen is dat het een tijdje duurt om een ​​relatie met hen op te bouwen. Dus waarschijnlijk des te meer reden om er het maximale uit te halen als de gelegenheid zich voordoet. Daarnaast is het leuk om zo attent mogelijk te zijn op de sociale gelegenheden die je hopelijk als bezoeker of buitenlander in het land tegenkomt.

Hier zijn een paar kleine manieren om een ​​goede indruk te maken als gast in een Deens huis.

Zorg dat je op tijd bent – Of het nu gaat om een ​​verjaardag, paaslunch, familiebijeenkomst of reünie van de universiteit, Denen komen over het algemeen op tijd. Het is de moeite waard om te mikken op het exacte tijdstip waarop de gelegenheid begint, in plaats van veel te vroeg of veel te laat te komen. Als je tien minuten te vroeg of te laat arriveert, is het prima, maar als je langer dan dat arriveert, zul je waarschijnlijk een zekere mate van undskyld (sorry) moeten zeggen om eventuele ongemakkelijkheid te verzachten.

Een cadeau meenemen? Dit geldt niet voor alle gelegenheden, maar als het bijvoorbeeld een verjaardag is, moet je een cadeau meenemen – alleen al verschijnen wordt niet als een cadeau beschouwd. Het cadeau hoeft niet duur of een groot gebaar te zijn – voel je vrij om dit te beoordelen op basis van de aard van je relatie met de persoon die wat te vieren heeft. Maar door een cadeau mee te nemen – hoe symbolisch ook – bedank je hen in feite voor de uitnodiging. Als je naar een algemenere bijeenkomst gaat die geen viering is van een bepaalde persoon, hoef je je niet zo druk te maken over een cadeau. Dat gezegd hebbende, je kunt eigenlijk niet echt de mist ingaan als je aankomt met een værtindegave (letterlijk een ‘geschenk van de gastvrouw’, zelfs als het een mannelijke gastheer is), zoals een klein doosje luxe chocolaatjes, wat bloemen, een fles wijn of een paar lekkere biertjes.

Oogcontact – Wanneer het glas wordt geheven en het tijd is om skål (proost) te zeggen, doe dan je best om iedereen in de ogen te kijken, één persoon tegelijk. Oogcontact maken tijdens het toosten is een belangrijke manier om beleefd te zijn en betrokkenheid bij de situatie te tonen.

Bedank ze voor het eten – De uitdrukking tak for mad (letterlijk ‘bedankt voor het eten’) is alomtegenwoordig aan het einde van alle Deense maaltijden, of ze nu alledaags of feestelijk zijn. Maar als je voor het eerst te gast bent bij iemand thuis, is het essentieel om ze te bedanken voor het eten als je attent en beleefd over wilt komen. Zorg ervoor dat je wacht tot iedereen helemaal klaar is met eten voordat je bedankt. Als je het te vroeg zegt en mensen nog koffie drinken of hun taartje opeten, lijkt het misschien alsof je haast hebt om weg te gaan. Als je tak for mad zegt aan het begin van de maaltijd, zal iedereen je een beetje vreemd vinden. Tak for mad zeggen is alleen gepast als iedereen klaar is en op het punt staat om de tafel te verlaten. Als dit een lastige etiquette lijkt om te volgen, maak je dan geen zorgen – iedereen zal op een gegeven moment tak for mad zeggen, dus je kunt gewoon wachten tot iemand anders het refrein begint en dan meedoen.

Bied aan om te helpen met de afwas – De Deense cultuur is gericht op gelijke behandeling het kan geen kwaad om de gastheer of gastvrouw te vragen of je kunt helpen met de afwas of waar je je borden naartoe moet brengen als de maaltijd klaar is. Je zult merken dat andere gasten hun vuile servies en bestek meenemen naar de keuken als ze de tafel verlaten – als dat zo is, voel je dan vrij om hun voorbeeld te volgen. Hoewel je aanbod om te helpen met de afwas waarschijnlijk zal worden afgewezen, zal het waarschijnlijk gewaardeerd worden en zul je zeker niet opdringerig zijn.

Neem op een gepaste manier afscheid.

Vermeld de gelegenheid de volgende keer dat je ze ontmoet – Een van de beste manieren om je dankbaarheid te tonen voor de uitnodiging is door na het evenement het spel op de lange termijn te spelen. De volgende keer dat je de persoon of personen ziet die de gelegenheid hebben georganiseerd, moet je beginnen met een tak for sidst of “bedankt voor de laatste keer dat we elkaar zagen”. Je moet dit als allereerste zeggen (zelfs vóór hej of hallo), en het maakt niet uit of er een dag, een maand of een jaar is verstreken sinds de gelegenheid in kwestie — het zal nog steeds goed vallen. Het is ook heel normaal dat een gastheer tak for sidst zegt tegen zijn gasten tijdens hun volgende ontmoeting, dus je zult snel moeten zijn, anders word je op het laatste moment verslagen. Als je de eerste bent die je dank aanbiedt, zullen je god stil (fatsoen), beleefdheid en waardering waarschijnlijk niet worden vergeten.

Vond je deze tips nuttig? Hebben we er nog een gemist? Zijn er soortgelijke onderwerpen waar je graag meer over wilt horen? Laat het ons weten in de comments.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *