Deense taal: Hoe zeg je hallo

Vraag je je af hoe je hallo zegt in het Deens? Dat is logisch — begroetingen zijn het eerste stukje woordenschat dat je leert in een taal, omdat ze essentieel zijn om tijdens je vakantie contact te maken met mensen! Een vriendelijk “hallo” of “goedemorgen” is de noodzakelijke start van elk goed gesprek. Gelukkig is het vrij eenvoudig om te leren hoe je hallo zegt in het Deens.

De eenvoudigste Deense begroeting: Hej !

Met hej zit je in Denemarken altijd aan de veilige kant. Het wordt uitgesproken als “hi” in het Engels en is de eenvoudigste en meest gebruikelijke manier om iemand in het Deens te begroeten. Enkele alternatieven zijn de meer informele halløj of halløjsa , wat een gekkere, verkleinwoordelijke manier is om hallo te zeggen in het Deens. Een andere informele manier zou het informele nå, hva ‘så ? zijn, zoiets als “Hey, what’s up?”. Als je al wat Duits spreekt, dan lijkt het Deense nå behoorlijk op het Duitse “na” . Maar wees voorzichtig met het gebruik van deze uitdrukking: in sommige gevallen kan het een beetje te informeel zijn, zelfs voor de gemiddelde Deen.

Meer formele Deense begroeting

In formelere situaties en met mensen die je niet zo goed kent, kun je altijd het klassieke goddag (goedendag) gebruiken. En daar zijn genoeg variaties op. Vooral in Jutland gebruiken mensen de meer informele korte vormen van dag, dav en davs , uitgesproken als [dow] in het engelse “down”. Voor een nog formelere begroeting zou je pæn goddag gebruiken , wat “Goedendag voor jou” betekent (maar letterlijk “Netjes, goede dag” betekent). Zover wij weten, wordt het gebruikt als een enigszins ironische begroeting onder jongeren, maar een oprecht warme onder oudere generaties.

De nonverbale begroeting

Handen schudden als begroeting

Hoe zit het met de gebaren die Denen gebruiken om elkaar te begroeten? Zoals in de meeste landen kun je in een supermarkt of café volstaan ​​met een hej en een glimlach, en tijdens een sollicitatiegesprek of wanneer je de Deense ouders van je partner voor het eerst ontmoet, schud je elkaar de hand. Afhankelijk van de situatie is hej of goddag voldoende. Onder vrienden is er normaal gesproken sprake van een knuffel, maar dat hangt altijd af van de persoon die je begroet.

Begroeting in het Deens, op elk moment van de dag

Afhankelijk van het tijdstip van de dag kunt u ook andere alternatieven gebruiken. Tussen het opstaan ​​en de lunch wordt u vaker begroet met godmorgen (goedemorgen) in plaats van met hej. Godmorgen is iets persoonlijker dan de neutrale hej en is waarschijnlijk geschikter voor situaties zoals het begroeten van uw kinderen of uw collega’s op kantoor. Aan de andere kant heeft de avondvariant, godaften (goedenavond), een formele ondertoon en wordt gebruikt door obers in een restaurant, oudere generaties of op evenementen met een groot publiek, om maar een paar voorbeelden te noemen. Hoewel Denemarken een relatief klein land is, zijn er veel regionale verschillen — zelfs in de taal. In het zuiden van Denemarken, meer bepaald in Sønderjylland aan de Duitse grens, is het heel gebruikelijk om te begroeten met mojn , net als het Duitse moin. Lees verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *