Thema’s > Fietsen in Denemarken
Denemarken is vanwege haar heuvelachtige landschap een toegankelijk fietsland voor gezinnen, actieve stellen, wielrenners en vijftigplussers. Ook mountainbikers komen aan hun trekken, bijvoorbeeld bij de kliffen van het eiland Møn of in de bossen van Hareskoven op 17 km van Kopenhagen. Denemarken telt ruim 12.000 km bewegwijzerde fietsroutes en 11 Nationale Fietsroutes in een gevarieerd landschap: van heuvels tot bossen en van kustlijn tot kronkelwegen door Deense dorpjes. De North Sea Cycle Route en de Oostzeeroute lopen door Denemarken.
Een fietsvakantie in Denemarken
Denemarken is het land bij uitstek voor organiseren van een mooie fietsvakantie. Dit kan op een toerfiets, maar ook met de racefiets. Ook ontdekken de liefhebbers van mountainbikes steeds vaker Denemarken. Op papier lijkt het landschap erg op dat van Nederland, Denemarken is ook vooral vlak en de hoogste heuvel in Denemarken is even hoog als de hoogste heuvel van Nederland (174 meter). Qua oppervlakte is Denemarken net iets groter als Nederland, maar er wonen slechts 5,5 miljoen mensen. Over het algemeen kun je dus stellen dat het in Denemarken een stuk rustiger is als Nederland, en dat klopt ook wel want het grootste gedeelte van die 5,5 miljoen mensen woont in de stedelijke gebieden. De drie grootste steden zijn Kopenhagen met 1,2 miljoen inwoners, Aarhus met bijna 243 duizend inwoners en Odense met ongeveer 166 duizend inwoners. Aan de hoeveelheid inwoners en aan de verdeling van de bevolking kun je al zien dat het landschap heel anders moet zijn dan Nederland.
Het landschap
En het is ook anders, het landschap is met soms vlak maar in grote delen van het land is het licht glooiend. Denemarken bestaat uit een groot schiereiland, dat Jutland heet en uit een aantal grotere en kleinere eilanden. De westkust van Jutland is vergelijkbaar met de kust van Nederland en bestaat uit veel duinen. De oostkust is ruiger en bestaat voor een groot deel uit fjorden. Waar je ook op Jutland zit, de zee is nooit ver weg, Jutland is namelijk nergens breder dan 100km. Het Grootste Eiland van Denemarken is Seeland. De hoofdstad Kopenhagen is ook gevestigd op dit eiland. Letterlijk bekeken is het geen Eiland meer omdat het door meerdere bruggen (de Grote Beltbrug en de Sontbrug) aan het vaste land verbonden is. Het landschap is grotendeels vergelijkbaar met dat van de Oostkust van Jutland.
Routes en fietspaden
Er zijn ook verschillende fietsroutes die vanaf Nederland starten en via Duitsland naar Denemarken lopen. Een op internet veel besproken route is die van Clemens Sweerman, deze route loopt via een stelsel van handelsroutes uit lang vervlogen tijden. Deze route is geschikt voor jong tot oud en voor beginners tot gevorderden. De Denen fietsen zelf ook graag dus het fietspadennetwerk is prima en met de bewegwijzering zit het ook goed.
Deensfietscultuur en Deens design
De Denen houden net als de Nederlanders veel van fietsen en hebben een gezonde levensstijl waarin veel buiten zijn centraal staat. Zo heeft Denemarken meer fietsen dan inwoners, negen van de tien Denen bezit minstens één fiets. 36% van de volwassenen fiets naar zn werk en 45% van de kinderen fietst naar school. In Denemarken neem je in het openbaar vervoer eenvoudig de fiets mee. Het vermaarde Deense gevoel voor design is ook terug te zien in fietsproducten als fietshelmen van Cyclehjelm.com of fietsen van Biomega en Velorbis.
Denemarken is een echt fietsvakantieland en aantrekkelijk voor zowel volwassenen als kinderen. Geen al te steile heuvels en een afwisselend landschap van bossen en akkers, meren en fjorden. Voor fietsers is Denemarken een paradijs. De fiets is een perfect middel om Denemarken met zijn vele aspecten intens te beleven. Veel natuur en een afwisselend landschap door mooie bossen, mooie, lichtglooiende akkers en schilderachtige meren of zeekusten. Een fietstocht door Denemarken brengt je gegarandeerd langs vele windmolens, hunebedden, grafheuvels en oude stadjes uit de Vikingtijd. Bovendien is er tijdens een fietstocht in het eilandenrijk met een kustlijn van 7300 kilometer vrijwel altijd zeezicht in de buurt.
In Denemarken vindt u op Lolland en Falster een vlak landschap waar goed te fietsen valt. Maar op Møn en zeker op Langeland, Funen en Sjaellan zult u de nodige beklimmingen tegenkomen, waardoor fietsen hier hogere eisen stelt aan de fiets en de fietser. Dit geldt ook voor de oostkust van Jutland. Aan de westkust van Jutland zijn geen grote hoogteverschillen, maar daar wordt u op de proef gesteld door dat U bent blootgesteld aan de harde wind.
Kopenhagen
De Deense hoofdstad Kopenhagen ontpopt zich meer en meer als een fietscentrum. In 2010 gebruikte 37 procent van de inwoners de fiets als dagelijks vervoermiddel. De stad doet er alles aan om het fietsgebruik te bevorderen.
Kopenhagen is als eerste stad ter wereld door de UCI (U nion Cycliste Internationale) verkozen tot Bike City vanwege de inzet voor fietsers en het fietsen. Kopenhagen heeft speciale fietspaden over een lengte van bijna 400 km. Dagelijks gebruikt 35% van alle inwoners de fiets. Kopenhagen wil in het jaar 2025 Fietshoofdstad van de wereld worden met een aandeel van 50% voor de fiets in het stadsverkeer.
De gemeente heeft op centrale plaatsen in de stad rond 5.000 plekken gecreëerd waar fietsen veilig kunnen worden neergezet. Daarbij zijn ook plekken die geschikt zijn voor de bekende Christiania-Bikes, fietsen met houten bakken waarin o.a. kleine kinderen zich graag laten vervoeren. Deze speciale plekken zijn gemarkeerd met het logo I Bike CPH. Bij het centraal station van Kopenhagen wordt een mega-fietsenstalling gebouwd voor in totaal rond 7.000 fietsen. Deze moet uiterlijk 2013 gereed zijn.
In het centrum van Kopenhagen rijden rond 2.000 speciale leenfietsen door het straatbeeld. Met een klein bedrag als statiegeld kunnen deze zogeheten Bycykler of CityBikes door zowel bezoekers als inwoners van de stad gratis worden gebruikt. Het project is mogelijk door sponsorgeld van diverse firmas, die als tegenprestatie hun naam op de fietsen aanbrengen.
Keurmerk
Denemarken heeft als een van de eerste landen in de EU een keurmerk in het leven geroepen voor fiets- en sportvisvakanties.
Het gebruik van een keurmerk maakt het voor de vakantieganger gemakkelijker regios en accommodaties te vinden waar rekening gehouden wordt met specifieke wensen op het gebied van fietsen en sportvissen. Meer dan 250 bedrijven dragen inmiddels het Deens keurmerk.
Fietsen huren
In heel Denemarken zijn fietsen te huur bij fietswinkels of VVV’s. Reserveren is verstandig. Huurprijzen liggen in de buurt van 40-50 Dkr. per dag en 150-200 Dkr. per week voor gewone fietsen.
Fietspaden
De gemeenten in Denemarken hebben veel mooie fietspaden aangelegd door bossen en langs oude spoorlijnen. Op lokaal niveau zijn vele fietsroutes uitgezet op binnenwegen, waardoor de fietsers niet al te veel last hebben van voorbijrazende auto’s. Overigens wordt er over het algemeen goed rekening gehouden met fietsers in Denemarken. U kunt de houding van automobilisten ten opzichte van fietsers vergelijken met die in Nederland. Sjaeland is stedelijker dan de overige eilanden.
In Denemarken zijn negen nationale fietsroutes met genummerde bordjes die het makkelijk maken om de goede weg te blijven volgen. Ten opzichte van een beschrijving met kaart is dat een ontspannende manier van fietsen. Je kunt je ogen op de weg en omgeving houden. En voor wie niet van gemarkeerde routes houden zou ik zeggen, waarom opnieuw het (fiets)wiel uitvinden. Op deze manier kom je op leuke (onverharde) paadjes terecht waar je anders niet gauw overheen zou rijden. Er zijn (lange) nationale routes en (korte) regionale routes.
Fiets in de trein
Vervoer van de fiets per trein naar Denemarken is beperkt mogelijk. Voor informatie hierover kunt u zich het beste wenden tot de spoorwegen. Treinen nemen fietsen mee voor zover er plaats is. Informeer tijdig bij het station van vertrek. De overtocht van Rostock naar Gedser is fietsvriendelijk, evenals de overtocht Puttgarden-Rodby. De tocht vanaf Putgarden is echter niet erg aangenaam. De fietsers worden hier niet beschermd tegen wind of auto’s.
Geachte lezer,
is de fietsroute van Emmen naar noord Jutland gemarkeerd?
Met vriendelijke groet, Roland en Tineke