Julemand

Thema’s > Julemand

De traditie van de kerstman, die pas kort in Nederland bestaat, is volledig afkomstig uit Amerika. De Amerikanen hebben hun kerstman gevormd uit twee figuren. De voornaamste is Sinterklaas, die door de Nederlandse kolonisten in de zeventiende eeuw werd meegenomen naar de Verenigde Staten. De naam Sinterklaas werd daar Santa Claus. De geïmporteerde Sinterklaas kreeg al snel een muts in plaats van een mijter. De staf verdween. Wel heeft Santa Claus nog een poos een lang gewaad met een mantel gedragen, maar ook die heeft inmiddels plaats gemaakt voor een rood pak, met broek.

De Amerikaanse Kerstman verplaatst zich in een door rendieren voortgetrokken arrenslee. Dit is afgeleid van de Deense ‘Julemand’. Deze weldoener voor Deense families draagt een zak en wordt in een slee voortgetrokken door rendieren. En net als de Julemand, deelt de Kerstman met kerst cadeautjes uit.

Sinds de oudheid, toen Julemand nog een heidens feest was gekoppeld aan de Midwinter (winterzonnewende), hebben de Denen, in tegenstelling tot de Angelsaksische en Zuid-Europeanen, kerst gevierd op kerstavond, 24 december. Later is dit gebruik over genomen in landen die minder te maken hebben met de donkere wintermaanden.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *