Als u een gezinsvakantie in Denemarken overweegt, is de kans groot dat uw eerste keuze Kopenhagen of Legoland Billund zal zijn, vooral als u Jutland met kinderen bezoekt. Beide krijgen mijn stem, maar er is veel meer dan alleen Lego voor je reis door Jutland.
Reisroute Jutland: Dag 1 – aankomst in Billund
Billund ligt op ongeveer drie tot vier uur rijden van Kopenhagen, of ongeveer een uur van Aarhus, dus het is gemakkelijk om beide in één reis te combineren. Maar je kunt natuurlijk ook vliegen op het lokale vliegveld. Legoland ligt praktisch naast de luchthaven van Billund (je kunt de vliegtuigen echt zien landen vanuit het Polar Land-gebied), met veel andere attracties ook vlakbij.
Verblijf in: Legoland Castle hotel. Ik zou kunnen beginnen met het vertellen van alle praktische redenen om in het nieuwe Legoland Castle hotel te verblijven … maar de belangrijkste is dat het ZO leuk is. Een Lego-dinosaurus brult buiten als je binnenkomt. Ook ligt er een Lego-dinosaurus slapend bij de open haard met dozen vol stenen om de kinderen te vermaken als je incheckt.
En dat is nog voordat je incheckt in de themakamers: 142 kamers verdeeld over twee gebouwen, ontworpen voor drakenridders, tovenaars en prinsessen, met Lego-figuren aan de muur, een Lego-kat boven het bed en nog meer stenen bij de stapelbedden in het aparte slaapgedeelte van de kinderen.
Plus een afgesloten schatkist, elk met verschillende Lego-spulletjes die uw kinderen kunnen vinden. Er loopt een pad rond het hotel en speelruimte om de code te verkrijgen.
Er zijn dagelijkse Lego-bouwuitdagingen en alle medewerkers dragen minifiguren op hun badges die je kunt verwisselen. Terug naar die praktische opmerking: uw verblijf is inclusief toegang tot Legoland, dat op slechts een paar minuten lopen ligt, en u kunt de wachtrij overslaan via een aparte ingang.
Er is een buitenspeeltuin, ontworpen om eruit te zien als een Lego-achtig kasteel, en een groot familierestaurant: ontbijt is inbegrepen, het avondbuffet had een aantal goede keuzes, hoewel (zoals veel zaken in Denemarken) een beetje prijzig.
Reisroute Jutland: Dag 2 – Legoland, Billund
Het originele Legoland-park werd geopend in 1968 en is in de loop der jaren uitgebreid met 11 verschillende gebieden, veel attracties – waaronder enkele die geschikt zijn voor jongere/voorzichtigere kinderen – plus een aantal shows en live-evenementen, vooral in de zomer.
Legoland Billund gaat om 10.00 uur open en sluit tussen ongeveer 18.00 en 20.00 uur, hoewel de attracties eerder kunnen eindigen. Er is genoeg te doen om een dag mee te vullen. Begin met een wandeling door Miniland, met zijn Lego-monumenten en nagebouwde exemplaren van verschillende landen, waaronder een kleine weergave van de luchthaven, met meer dan 25 miljoen steentjes.
Of Duploland, perfect voor de kleintjes, inclusief een kleine monorail, maar je kunt er ook lekker rondslenteren en de bezienswaardigheden bewonderen.
Voor meer uitzicht is de Legotop een cirkelvormige galerij die 36 meter hoog is en langzaam ronddraait. Als je neerkijkt op Miniland, waar alles al klein is, voelt het alsof je nog hoger bent.
Naast de Star Wars-modellen kun je een bezoek brengen aan Atlantis van SeaLife in de Imagination Zone – zoek de Lego-onderzeeër tussen de vissen.
Maar er is ook Ninjago World, Legoredo Town – een ervaring in cowboy/Wild-West-stijl – Pirate Land, Knights’ Kingdom, Adventure Land en Polar Land, plus de nieuwe toevoeging van Peppa Pig in 2024.
Als je niet zeker weet hoeveel plezier je kinderen zullen beleven in achtbanen, dan is dit zeker de plek om ze te verleidenbijvoorbeeld in The Dragon.
De waterattracties in Piratenland zijn een succes (hoewel de val in de Viking River Splash in Adventure Land misschien wat eng is voor de kids.). Het is heerlijk om met de lichten in de Tempel te schieten, naar goud te zoeken in Legoredo Town en pinguïns te spotten in Polar Land .
Er is een app te downloaden waarmee je je dag kunt plannen, live rittijden kunt bekijken en extra tips kunt krijgen. We zijn er heel goed in geslaagd met een papieren kaart als je die niet hebt. Je kunt Q-Bots ook zover krijgen dat ze de wachtrijen bij Legoland overslaan, maar die hadden we zeker niet nodig gehad.
Eind augustus is het schooljaar voor Deense scholen al weer begonnen, en dan hoef je nooit langer dan vijf of tien minuten op iets te wachten. Het park is buiten het zomerseizoen op sommige weekdagen gesloten, maar het is ook open tijdens delen van de wintermaanden, dus het is de moeite waard om even te kijken voordat je erheen gaat.
Niet alle restaurants zullen ook buiten de piekmaanden open zijn, zelfs niet eind augustus: je kunt er picknicken. Het pizzabuffet is redelijk standaard pretparktarief, en niet de goedkoopste optie.
Reisroute Jutland: Dag 3 – Het Legohuis, Billund en Givskud Zoo
Legoland mag dan de bekende naam zijn, maar het Lego House , waar je naartoe gaat om de stenen zelf te bemachtigen, was een van mijn favorieten. Het gebouw, dat in 2017 werd geopend en ontworpen is om eruit te zien als opgestapelde stenen, met een paar enorme kleurrijke bij de ingang, heeft beneden een museum over de geschiedenis van het merk. Maar de rest is volledig gewijd aan creatief bezig zijn: niemand zit hier buiten, er zijn medewerkers om te helpen, inspireren en alle leeftijden aan te moedigen om een paar stenen op te rapen. Er is ook een app met meer ideeën, hoewel je geen gebrek aan inspiratie zult hebben terwijl je ronddwaalt.
In een ander gebied kun je een Lego-vis maken en deze scannen zodat deze digitaal in een aquarium op het scherm verschijnt, je eigen wezen ontwerpen of een stop-motionvideo uitproberen. Er zijn ook ingewikkelde modellen, die een complete Lego-wereld vormen – inclusief behoorlijk wat scènes uit films, waaronder (vrij uitbundig) de opstelling van Back to the Future – en de kans om vierkanten toe te voegen aan een stads- en tuinsimulatie, waarbij je eigen creatie het leven van de digitale bewoners verandert. En op elk punt kunt u uw polsbandje scannen om informatie, video’s, foto’s en meer op te slaan, zodat u een souvenirrecord heeft.
Zelfs de lunch heeft een Lego-link: in het MiniChef-restaurant gebruik je specifieke stenen uit de zakken op tafel om je bestelling te kiezen, die je vervolgens scant en na een nogal leuke video van Lego-mensen die je maaltijd bereiden, per transportband wordt afgeleverd door robots (Robert en Roberta) in een doos die eruitziet als een extra grote baksteen. Terwijl je wacht om je eten op te halen, is er Lego om mee te spelen.
U kunt hier gemakkelijk de hele dag blijven… en als je tijd hebt, raad ik je aan om hier voldoende tijd te besteden.
Maar er stonden brilberen op ons te wachten, dus nadat we een machine hadden gezien die de Legoblokjes maakte en ons eigen gratis souvenir ophaalde, gingen we naar Givskud Zoo.
De dierentuin , op ongeveer 20 minuten rijden van de andere attracties van Billund, is een mooie combinatie van safaripark en rondloopverblijven – en de vier brilberen uit Zuid-Amerika zijn de nieuwste toevoegingen, die de 50e verjaardag van de dierentuin helpen vieren. Hun huis heeft zoveel ruimte dat de dierentuin hoopt nog een paar harige bewoners aan de speurder toe te voegen. De inspiratiebron voor Paddington, en de enige beren die in Zuid-Amerika leven, zijn groter dan hun fictieve tegenhanger. Je ziet ze rondsnuffelend langs poelen en door het struikgewas van hun huis. Af en toe vormen ze een bedreiging voor een ( slim beschermde) boom of twee.
Dat was nog maar het begin – er zijn leeuwen (twee groepen, een op de safariroute, de andere op de wandelroute) samen met giraffen, olifanten, neushoorns, gorilla’s, reuzenotters, lemuren en talloze andere dieren. Er is zelfs een caviacollectie!
Als je geen eigen auto hebt, dan rijdt er op bepaalde tijden een safaribus langs de route, terwijl je met een huurauto op verschillende punten langs de route kunt parkeren om het safarigedeelte op te splitsen. Een hele leuke manier om het met kinderen te doen, zodat iedereen zijn benen kan strekken zonder dat hij wordt aangevallen.
Er is ook een gratis digitale audiogids beschikbaar en u kunt ook de app downloaden. Deze bevat informatie over activiteiten, vertrektijden van safaribussen, restaurants en winkels, plus een kaart.
Tussen de dieren bevinden zich ook een aantal themagebieden: een ijstijdwereld en een fantastische verzameling dinosaurusmodellen, imposant levensgroot en hoog boven ons uittorenend tussen de bomen… en de bordjes die bezoekers vragen de dinosaurussen niet te voeren.
Verblijf in: Lalandia Billund. Dit vakantiepark , op een steenworp afstand van Legoland, is een heerlijke plek voor gezinnen om te ontspannen. De vakantiehuisjes liggen in een groene omgeving met kleine speeltuinen en springkussens en bieden slaapplaats aan maximaal 10 personen (of 8 als uw kinderen ouder dan twee zijn).
Ze zijn zelfvoorzienend en er is een supermarkt met een ruime keuze op het terrein (of een paar andere grotere supermarkten op een paar minuten rijden). Er is een heerlijk terras om buiten te zitten, evenals eet- en leefruimte, een goede keuken, een badkamer met douche en niet te vergeten een wasmachine en droger.
Eén ding om op te merken is dat je naast het huren van bedlinnen/handdoeken (tenzij je je eigen meeneemt), ook moet betalen voor elektriciteit en water. Iedereen die verblijft krijgt ook gratis toegang tot het grootste waterpark van Scandinavië, dat we de volgende dag bezochten.
Reisroute Jutland: Dag 4 – Lalandia, Billund
Je wilt minimaal een dag de tijd hebben om Lalandia te verkennen . Wij hebben ons vooral gericht op het bekijken van het Aquadome en het ontspannen, maar er is hier zoveel te doen dat je er met gemak meerdere dagen kunt doorbrengen.
En naast het waterpark is er ook een softplay voor jongere kinderen met extra activiteiten, plus bowlen, een ijsbaan, speelhal, klimwanden, mini-droge skipiste, sport, minigolf en een hoogtouwenparcours.
Het grootste deel is weggestopt in het hoofdgebouw van Lalandia. Als je door de draaideur gaat, zou je nooit verwachten dat je dit binnen zou zien met zijn restaurants en cafés, plus alle activiteiten en faciliteiten. Van skipistes en klimwanden tot een bowlingcentrum, ijsbanen, sporthallen en een Monky Tonky Playland: Lalandia biedt veel meer dan alleen het beroemde waterpark.
Voor veel activiteiten moet je extra betalen, ook als je, zoals wij, ter plaatse verblijft. Je kunt dan wel geld op je polsbandje zetten en op die manier betalen.
We ontdekten ook een openlucht minigolfbaan net tussen Lalandia en het Legoland vakantiepark – dit is zeker meer in de stijl van een midgetgolfbaan dan degene in Lalandia die meer leek op een overdekte golfbaan in miniatuur.
En ondanks een paar hilarisch onmogelijke holes, hebben we veel lol gehad. Er is een eerlijkheidssysteem als er niemand bij de kassa staat (met een waarschuwing voor boetes als je speelt zonder te betalen en betrapt wordt) en je kunt betalen in zowel kronen als euro’s.
Maar het hoogtepunt is de Aquadome . Om te beginnen is er een golfslagbad en een lazy river. Er zijn ook kleinere glijbanen en een paar ondiepe zwembaden voor kinderen, plus een gigantische plonszone. Pas hier ook op voor de waarschuwingssirene… ze menen het echt, en als je niet oppast, word je overspoeld.
Dan zijn er ook nog eens een heleboel snellere glijbanen – een heleboel zijn voor kinderen van minimaal 120 cm, en een heleboel daarvan zijn voor twee personen of meer. Kortom genoeg leuke glijbanen met ruim voldoende kansen om onderweg “per ongeluk”onder water te komen, plus een buitenjacuzzi waar je je in terug kunt trekken. Als uw polsbandje is opgeladen, kunt u hiermee ook de drankjes binnen betalen (en de kluisjes op slot doen).
Als je van waterparken houdt, maar je niet kunt voorstellen om er de hele dag door te brengen, is een verblijf bij Lalandia een groot pluspunt. Je kunt er elke dag een uurtje of twee naartoe gaan als je dat wilt, in plaats van vooraf te betalen en de hele dag daar door te brengen.
Parkeren is het eerste uur gratis – of u kunt uw auto bij uw vakantiehuis achterlaten als u verblijft en lopen of de landtrein nemen.
Als je langer dan een week in Denemarken bent, voeg dan een extra dag toe in Lalandia om een volledige dag in de dierentuin en een volledige dag in het Lego House door te brengen (zoals hierboven beschreven), of voeg er twee extra dagen aan toe – of meer! – dagen voor een meer relaxte vakantie en genoeg tijd om te genieten van de faciliteiten.
Reisroute Jutland: Dag 5 – Kongernes Jelling en Koldinghus naar Ribe
Het is gemakkelijk om een hele week in Jutland door te brengen met kinderen rond Billund – van de Lego tot de dierentuin tot de gezinsattracties van Lalandia, je zult je niet snel vervelen als je een reisroute door Billund plant.
Maar dat is nog maar het topje van de ijsberg van wat er allemaal te doen is in dit deel van Denemarken. Ontdek de koninklijke geschiedenis, de oudste stad van het land en de officiële geboorteplaats van het land, bij het Kongernes Jelling-museum.
Op slechts 30 minuten afstand ligt Kongernes Jelling, met een van de beste interactieve musea voor kinderen (en volwassenen) plus de fascinerende Deense geschiedenis – en geweldig als je op zoek bent naar gratis dingen om met kinderen te doen in Denemarken.
De inspiratiebron zijn twee eeuwenoude runenstenen, die nog steeds buiten (nu in glazen kasten) naast het museum liggen.
Eén bevat de eerste vermelding van de naam Denemarken, gecreëerd tijdens het bewind van de eerste Deense koning in de 10e eeuw, Gorm de Oude. De tweede werd gemaakt voor zijn zoon Harald Bluetooth (ja, de naam achter de telefoontechnologie), die de stammen in het gebied hielp verenigen.
Het is het beste om eerst het museum zelf te verkennen, waar het personeel mijn zevenjarige plechtig vertelde dat ze alle tentoongestelde voorwerpen mocht aanraken… op één uitzondering na. Alles wat oranje gemarkeerd was, was niet optioneel; ze moest het absoluut aanraken om de exposities tot leven te brengen. Er is een fantastische mix van informatie, met opnames die meer vertellen over de Noorse mythologie en de kans om virtueel het pad naar Valhalla te bewandelen.
We hebben ook meer ontdekt over het dagelijkse Vikingleven. Ondanks de reputatie van plunderaars (een welverdiende reputatie, laten we eerlijk zijn), waren de Vikingen ook boeren, handelaars en stedenbouwers.
Omdat het uitvaren en je vijanden angst aanjagen een behoorlijk belangrijk onderdeel was, was er ook een tentoonstelling waarin de verschillende wapens werden getoond, hoe dodelijk ze waren en hoe snel je er een tegenstander mee kon doden.
Daarna kunt u het kasteel Koldinghus bezoeken, dat meer dan 750 jaar oud is en op 40 minuten rijden ligt. De voormalige koninklijke residentie in Jutland werd in 1808 gedeeltelijk verwoest door een brand en wordt nog steeds gerestaureerd. Tegenwoordig herbergt het museum collecties van zilverwerk, keramiek en historische artefacten, evenals tijdelijke tentoonstellingen. De kinderen kunnen zich verkleden in 17e-eeuwse kostuums, het hoogtepunt van de koninklijke stijl uit 1610, inclusief handschoenen en tiara. Er is een activiteitenparcours genaamd In the Footsteps of the King, evenals een uitkijktoren om neer te kijken op het mooie stadje, een binnenplaats en enkele fascinerende tentoonstellingen.
Onze laatste stop was Ribe, de oudste stad van Denemarken en een buitengewoon pittoresk plekje dat al zo’n 1250 jaar oud is. Een groot deel van de gebouwen dateerde uit de 16e eeuw en was ooit de thuisbasis van een tiende van de bevolking van het land. De imposante kathedraal en een paar andere waren ouder, maar na brand, overstroming en pest werden veel gebouwen verwoest en werd de stad in de 16e eeuw herbouwd.
Tegelijkertijd begon Ribe een minder belangrijk centrum te worden. Gelukkig voor de bezoekers van vandaag de dag, want de historische en vaak scheve huizen met balken werden later niet gesloopt om plaats te maken voor moderne gebouwen.
De Nachtwaker in Ribe – de historische post die de stad beschermt, is nu een gratis nachtelijke rondleiding geworden. De post zelf is bijna net zo oud als de stad en gaat eeuwen terug toen ze de vrede bewaarden en waarschuwden voor overstromingen. De officiële taken eindigden in 1902, maar tijdens de 45 minuten durende wandeling door de geplaveide straten van Ribe vertelt de Nachtwaker over de geschiedenis van zijn functie en over interessante plekken: de oudste school van Scandinavië bijvoorbeeld, het stadhuis, en een gebouw dat zo wankel was dat er nauwelijks een rechte lijn in leek te lopen. De tour werd gehouden in het Deens en Engels en er waren ook kinderen bij de tour, en onderweg hoor je een paar fragmenten van het lied van de Nachtwaker.
Verblijf in: Ribe Byferie resort We hebben ingecheckt bij het Danhostel Ribe, op slechts een paar minuten lopen van het stadscentrum – en als je op zoek bent naar een relatief goedkope optie, is dit het overwegen waard.
Als er nog plek was, zou ik het Ribe Byferie resort aanbevelen. Het ligt op vergelijkbare afstand van het stadscentrum aan de overkant en heeft vakantiehuizen met eigen kookgelegenheid die ideaal zijn voor gezinnen.
Reisroute Jutland: Dag 6 – Ribe naar Tirpitz en Esbjerg
Breng wat langer door met het verkennen van Ribe zelf, inclusief een kijkje in de kathedraal (als je tijd hebt, kun je ook de toren beklimmen), evenals de waterraderen, huizen aan het water en sierlijke deuren tussen de kleurrijke oude gebouwen.
Maar reserveer ook wat tijd om naar de kust te gaan. Wild en winderig liggen de duinen langs de kust en verbergen hun eigen, recentere geschiedenis.
Zandduinen met een bord voor het Tirpitz bunkermuseum aan de westkust van Jutland
In het Tirpitz-museum kun je een bunker uit de Tweede Wereldoorlog binnenstappen, gebouwd tijdens de nazi-bezetting van Denemarken. Het was ontworpen om deel uit te maken van Hitlers verdedigingslinie over de Atlantikwall en is nooit echt operationeel geweest.
En als u denkt dat een betonnen bunker niet heel spannend klinkt, dan hebben ze, net als bij de andere Deense musea die we bezochten, alle mogelijkheden benut om het tot leven te brengen, in een ultramodern gebouw verscholen onder het gras. Er is een heel gebied gewijd aan ‘Baltisch goud’, zoals barnsteen bekend stond, compleet met insecten die bevroren zijn in stukjes barnsteen.
De audiogidsen zijn slim uitgevoerd, zodat je ze eenvoudigweg naar een bord kunt wijzen en kunt luisteren (of gebieden kunt overslaan waarin je niet geïnteresseerd bent), evenals zintuiglijke dozen in één gebied – het aanraken van ‘mammoetbont’ was een beetje een verrassing .
Vervolgens de betonnen bunker in om meer te weten te komen over de plannen die tot de bou wgeleid hebben, maar ook over het dagelijkse leven van degenen die hier gestationeerd zijn: een nieuwsbericht toonde een voormalige Duitse soldaat die terugkeerde voor de opening van het museum, een tot nadenken stemmende mix van moeilijke herinneringen en de banaliteit van het herontdekken van alledaagse voorwerpen.
Na een korte wandeling door de duinen ga je richting Esbjerg voor de lunch. Tirpitz ligt op ongeveer een uur rijden van Ribe, ongeveer halverwege tussen de twee.
Net buiten Esbjerg zelf torenen de vier enorme witte beelden van zittende mannen boven de golven uit. Er is ook het Visserij- en Maritiem Museum in de buurt, met een aquarium en ‘sealarium’ naast de tentoonstellingen over de Deense visserij- en scheepvaartgeschiedenis. Of voor meer dieren is Blavand Zoo ook vlakbij.
Reisroute Jutland: Dag 7 – Ribe Vikingcentrum en terug naar Billund
Hoe sluit je je week in Jutland met kinderen af? Met meer Vikingen, natuurlijk. Een bezoek aan het Ribe Vikingecenter, net buiten de stad, was een fantastische manier om terug in de tijd te stappen en het Vikingleven tot leven te brengen!
Aan de hand van drie authentieke archeologische vindplaatsen uit de omgeving ontdekt u een boerderij, een stad met een recreatie van een vroege kerk en een marktplaats waar mensen over het water reisden om handel te drijven – in de zomer zijn er nog steeds ambachtslieden die hun eigen creaties verkopen. U kunt, of uw kinderen kunnen hier een klein zwaardgevecht houden en wat oefenen met boogschieten, maar ook een zilveren munt slaan, kijken naar het maken van glazen kralen, het malen van meel en houtsnijwerk (met behulp van speciale activiteitenfiches). Ook kunt u grote en kleine huizen van binnen bekijken. Er is een heilig moeras te verkennen en u kunt de kerk bekijken. Op elke plek zijn er vrijwilligers (en wat personeel) om mee te praten; velen wonen in de zomer daadwerkelijk ter plaatse en houden zich zoveel mogelijk aan de Viking-manier van leven.
De dieren op de boerderij zijn rassen die vergelijkbaar zouden zijn geweest met die van een millennium geleden, zelfs het eten op de tafels (hoewel minder strikt in het café!) is wat mensen destijds aten. Zonder tijdmachine is het moeilijk te bedenken hoeveel authentieker het zou kunnen zijn.
En daar eindigt de week met de kinderen in Jutland – hoe verleidelijk het ook is om zuidwaarts te rijden richting de Duitse grens, ongeveer een uur rijden. Maar als u met het vliegtuig vanuit Billund vertrekt, is het tijd om naar het noorden terug te keren.
Een mooie route terug naar het vliegveld is langs de westkust van Jutland. Tijdens ons bezoek aan Tirpitz hadden we de Ringkobing Fjord op de kaart gezien, een smalle strook land tussen het water en de zee. Windsurfers en kitesurfers genieten hier van de laatste zonnestralen. Ondanks dat we veel in een week proppen, voelt het alsof niets ooit heel ver van elkaar ligt. En alles was zo gezinsvriendelijk dat het eerder leuk dan hectisch was.
Als je in een paar dagen tijd zoveel kust en geschiedenis kunt zien, zou je iets missen als je niet verder gaat dan Legoland.
Als je wat langer te besteden hebt: het mooie Vejle aan de oostkust staat bekend om zijn kunst, waaronder een drijvende beeldenroute.
Of de voormalige culturele hoofdstad Aarhus, de tweede stad van Denemarken en een verleidelijke optie voor een stedentrip op zichzelf, vooral als je Kopenhagen al hebt bezocht, met historische gebouwen en moderne architectuur in de geplaveide straten.